Filmek - Könyvek - Sorozatok

"Nem kellenek a megálmodott álmok"

"Nem kellenek a megálmodott álmok"

Sorozatok, amiket nézek TOP10

2018. október 17. - Szilvi.221

10. Vanity Fair (2018)

 

Az ITV idei újonca nem is annyira új, hisz William Makepeace Thackeray regényét már sok feldolgozásban láthattuk. Mégis ez a sorozat más, mint az eddigiek és más, mint maga a regény. Az alaptörténet sokak számára ismerős lehet, hisz 1847. január és 1848. július között jelent meg először, havi folytatásokban, ám hiába a korai kiadási dátum a regény üzenete még ma is aktuális, ha nem aktuálisabb, mint megjelenésekor. A történet maga nem bonyolult, nem is túl meglepő, egy szegény, ám okos, karizmatikus fiatal lány próbál egyre feljebb és feljebb kapaszkodni a ranglétán, hogy megtalálja a szerinte őt megillető helyét a világban. Hogy mitől más Becky, mégis? Mert ő nem pozitív főhős, ám véleményem szerint nem is igazán negatív. Becky és a legtöbb többi szereplő is emberi, és ezt remekül mutatja be a 2018-as adaptáció.

“I want to make sure tomorrow is better than today,”


2344-800x445.jpg

 A 2018-as feldolgozás főszereplője  az angol színésznő Olivia Cooke, akit a legtöbben a Bates Motel Emmájaként, vagy a Ready Player One vagány Art3mis-eként ismerhettünk meg nagyon jól beilleszkedett a kosztümös korszakba, a korát jóval meghaladó ambícióval bíró főhősnő szerepébe, aki már az első részben megvillantja és használja manipulatív személyiségét. 

landscape-1534856966-screen-shot-2018-08-21-at-20912-pm.jpgA másik főszereplő számomra az ellenpontot, a butuska, naív Ameliát alakító, Claudia Jessie. A két nő párhuzamos története, teljesen ellentétes életszemlélete, és különös barátsága adja a történet velejét. Habár a férfiak a mozgatórugói a cselekmény alakulásának, mégis ez a két nő viszi el a hátán a sorozatot és épp emiatt nyújtja azt az élményt amire egy kosztümös sorozatot nézve vágyunk. 

 

De mitől is különlegesebb ez a feldolgozás, mint az eddigiek?

Véleményem szerint azért, ahogyan a carousel (körhinta) szimbólikáján keresztül mutatja be a "hiúság vásárának" lényegét, a végtelenséget, azt ahogy mindig többre és többre vágyódunk, és sosem tudunk betelni, megelégedni azzal amit épp kaptunk. Pont mint egy körhinta, a szereplők is mindig ugyanazt az utat járják be, de túl vakok, hogy tanuljanak a hibáikból és változzanak, ettől lett emberibb, a mai kornak megfelelőbb ez a feldolgozás, mint az eddigiek. A sorozatban az író, William Makepeace Thackeray is megjelenik, mint egyfajta porondmester, aki bár irányítani nem tudja a szereplőit, mégis próbálja őket kordában tartani.

“Vanity Fair is a very vain, wicked, foolish place, full of all sorts of humbugs and falsenesses and pretensions.” 

vanity_fair_episode1_31.jpg

 

 A Vanity Fair minisorozat méltón dolgozta fel az alapjául szolgáló regényt, jó szereplőkkel, gyönyörű jelmezzekkel és helyszínekkel dolgoztak. Ez a sorozat bőven megéri azt a 7x45 percet ahhoz, hogy megismerjük a történetet és hogy kicsit ráeszméljünk mi is a Thackeray által a "hiúság vásárának" nevezett életforma.

 

Érdekesség

A sorozatot Magyarországon is forgatták. Pár jelenetét Budapesten, valamint majdnem az egész negyedik és ötödik rész Gödöllőn a Királyi Kastélyban játszódik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilvibereczki221.blog.hu/api/trackback/id/tr6414307001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása