Filmek - Könyvek - Sorozatok

"Nem kellenek a megálmodott álmok"

"Nem kellenek a megálmodott álmok"

X - A rendszerből törölve

2018. november 05. - Szilvi.221

"Éva, maga a pánikrohamaival és a bedőlő lakáshitelével nem az a tipikus hős"

Ez  a mondat - ami egyébként idézet a filmből - nagyon pontosan leírja az X - A rendszerből törölve című új Ujj Mészáros Károly filmet.  A magyar krimi, nem egy tipikus sztorit és nem egy átlagos főhőst mutat be, és pont ettől lett izgalmas.

x_a_rendszerbol_torolve.jpgUjj Mészáros a Liza, a Rókatündér által híressé vált rendező második nagy játékfilmje az X. Sokan hasonlítják össze a kettőt, én bevallom a Lizát nem láttam, nem fogott meg az előzetese, ám sokak szerint teljesen más, mint az X, szóval lehet nem is fogom megnézni. Ugyanis ezt a filmet nagyon szerettem. Tetszett, hogy nem egy szokványos krimi/thriller volt, ahol a jók nagyon jók, akik ha bármi nehézség történik velük felálnak, leporolják a nadrágukat és könnyedén tovább lépnek a dolgokon és szuperzsaruk/szuper kommandósok/szuper anyák lesznek pont, mint azelőtt. Itt ez nem játszik. Éva (Balsai Móni) az elmondások alapján maga volt a N1., a férjével együtt. Híres nyomozópáros voltak ők ketten, akik minden ügyet megoldottak és mindig briríloztak. Aztán jött az ÜGY, és N1. férje öngyilkos lett, Éva meg ott maradt a gyerekkel, az újdonsült pánikrohamaival és a rettegéssel, ami miatt nem tud többet terepre menni és alig bírja fizetni a számlákat. Szuper hekusból aktatologató lett, a lánya borzalmas kamasz, ő meg csak úgy van a világban. Igen, Éva nem az a tipikus hős, ahogy a film sem csak egy tipikus sorozatgyilkosos mozi.  Nincsenek nagy tűzpárbajok, vagy üldözési jelenetek, főleg Évát látjuk, a lányát és ahogyan véletlen telefonhívásokon és kézzel írt  nyugdíjgazolásokon keresztül jutnak el a féltételezett megoldásig a szereplők.

 

images.jpg

A rendező nem csak egy síkon igyekszik mozgatni a szereplőit. A történet bár valamikor a mában egy fiktív Budapesten játszódik, mégis annyi és oly pontos áthallások vannak a mostanin aktuálpolitikai és társadalmi helyzetre, hogy a moziteremben sokan indokolatlanul is felnevettünk a dolog abszurditásán. Ujj  Mészáros remekül építette bele nem titkolt véleményét a filmben, ami sokak számára zavaró lehet, én viszont kifejezetten élveztem, hogy nem félt kimondani, amit gondolt, sőt a lezárással, sokunk vágyát váltotta valóra. 

 

" Ha valaki még egy gyilkosságot talál a választások előtt, azt kirúgom"

 

331.jpegA színészek ( Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Olasz Renátó és Szabó Győző) is igyekeztek a legtöbbet kihozni a karakterekből. Balsai Móni és Schmied Zoli, nem először dolgozott együtt és ez meg is látszott. Jól reagáltak egymásra, érezhető volt a kémia, még akkor is, ha a történetnek nem ez volt a legmeghatározóbb része. A mellékszereplők, bár nem sok jelenet jutott nekik, hisz kérdés nélkül Balsai vitte a hátán a filmet, kitettek magukért. Külön kiemelném Kulka Jánost, aki ezzel a filmmel tért vissza, hosszú betegség után a vászonra, és szerintem jól választott. 

Az X - A rendszerből törölve egy borongós hangulatú, aktuál politikában bővelkedő, jól megírt, sötét thriller, ami nem esős napokra való, mert akkor minden életkedvünket elveszi, de ha épp erre vágyunk, és néznénk valami gondolkodtatót és izgalmasat, akkor semmiképp se hagyjuk ki. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilvibereczki221.blog.hu/api/trackback/id/tr8614354595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása